Kind- en jeugdvriendelijke stad

Kind- en jeugdvriendelijkheid

 

Een kind- en jeugdvriendelijke stad werkt aan een leefbare stad. Kinderen en jongeren zijn één van de meest kwetsbare burgers in onze samenleving. Een kind- en jeugdvriendelijke stad houdt daar rekening mee in haar beleid.

Stad Aarschot wil kinderen en jongeren een stem geven in de stad. Ze wil weten  hoe kinderen en jongeren onze stad beleven. Op welke vlakken doet Aarschot het goed en op welke vlakken is er nog ruimte voor verbetering? 

In het najaar van 2016 besloot het stadsbestuur om de uitdaging aan te gaan. Het stadsbestuur tekende in op een traject om aan de hand van verschillende stappen de kindvriendelijkheid van de stad onder de loep te nemen, doelstellingen en acties te formuleren en deze te implementeren in haar beleid. JC De Klinker coördineerde het traject in samenwerking met verschillende stadsdiensten. Het traject bestaat uit verschillende fasen met een intensieve bevraging van de doelgroep en resulteert in een strategisch plan. De input die de stad haalde van bij de kinderen en jongeren zal inhoudelijk een mooie aanzet vormen voor het opstellen van het nieuwe meerjarenplan (2020-2026). Samen willen we een stad creëren waar kinderen kunnen zijn, kunnen komen, iets kunnen betekenen, en zinvolle dingen doen

 

Label

Op 17 juni 2018 mocht Stad Aarschot het label kindvriendelijke gemeente officieel in ontvangst nemen. Het label beloont de geleverde inspanningen, maar is geen eindpunt in dit traject. Stad Aarschot zal voortdurend blijven werken aan kind- en jeugdvriendelijkheid. 

 

Dikke duim van Artuur

Artuur en zijn vriendje Vlieg zijn de mascottes van kind- en jeugdvriendelijk Aarschot. Ze vliegen rond in de stad, horen bij kinderen wat er leeft en ontdekken leuke initiatiatieven die van Aarschot een meer kind- en jeugdvriendelijke stad maken.

De dikke duim van Artuur wordt uitgereikt aan initiatieven die kinderen en jongeren betrekken. De initiatieven kijken door de bril van kinderen of jongeren op vlak van publieke ruimte, veiligheid, jeugdwelzijn of participatie. Regelmatig zetten we een initiatief in de kijker via sociale media.  In het stadsmagazine wordt de actie die het meest uit het oog sprong de afgelopen periode in de bloemetjes gezet. De initiatiefnemers ontvangen ook een officiële dikke duim om aan de muur te hangen.

Ken jij een initiatief dat ook een dikke duim verdient? Laat het ons weten via noor@jcdeklinker.be en dan zetten we dit initiatief graag in de kijker.

Wil je meer weten over hoe en wat? Neem eens een kijkje op Artuurs blog, hij vertelt er regelmatig over de spannende avonturen die hij in Aarschot beleeft: www.kindvriendelijkaarschot.wordpress.com/ 
Meer info over het traject zelf? Lees dan zeker onze samenvattende bundel of onze folder die het verhaal van Artuur in kindertaal vertelt.

 

 

GANGMAKERS EN KOPLOPERS

Gangmakers en koplopers experimenteert in 6 pilootsteden (waaronder Aarschot) met een methodiek die onderzoekt hoe de stad eruit zou zien als kinderen mochten beslissen. Ook geven ze extra aandacht aan trage wegen en de linken daartussen.

Een straal van 1km² van Aarschot werd onder de loep genomen: welke verbindingen en doorsteken ontbreken nog? Hoe maken we onze stad nog kindvriendelijker?
De kinderen gingen onder meer op tocht op de Leiberg, de site rond Orleanstoren, op de Demervallei en aan Bekaf.

Het leuke aan dit project is de diverse groep die het kamp begeleidt: een expert op vlak van trage wegen, kunstenaars, grafici,… Samen daagden ze kinderen uit om creatief na te denken over publieke ruimte.  Het eindresultaat van het kamp zijn enkele kaarten en een logboek met daarin aanbevelingen over de publieke ruimte die de kinderen hebben onderzocht.
Benieuwd? Check zeker het logboek in de link hieronder!