Nieuws over speel- en jeugdruimte

Inspraak speelterrein Wolfsdonk

De Stad Aarschot gaat een nieuw speelterrein aanleggen in Wolfsdonk tegenover Onze School Wolfsdonk. Het speelterrein liet even op zich wachten door geplande rioleringswerken, maar ondertussen krijgen we groen licht om alvast aan de slag te gaan. 

Een tijd geleden hebben we heel wat kinderen bevraagd in de buurt. Zij lieten ons weten dat ze een avontuurlijk speelterrein willen met natuurlijke elementen. Ze wensen de volgende elementen: springen, glijden, klimmen en klauteren, boomhut/speeltoren/speelhut, hangbrug, heuvel en reliëf in het terrein, rustige ontmoetingsplek met een zitbank en kunnen voetballen

We trachten zo veel mogelijk van deze elementen te laten terugkomen in het terrein. 
Nu is het aan jou om enkele speeltoestellen verder te concretiseren.

Woon je in Wolfsdonk? We vragen je vriendelijk om vijf minuutjes met je (klein)kind samen te zitten en deze bevraging in te vullen. Zo komen we uiteindelijk tot het beste resultaat. 

 

Inspraak speelelement Tuinwijk Aarschot

De Tuinwijk bestaat dit jaar 100 jaar. Dat moet gevierd worden!

Op vraag van de Aarschottenaar zetten we als stad nu de eerste stappen om een speeltoestel te plaatsen op het Chrysantenplein.

Het Chrysantenplein kan onderverdeeld worden in twee percelen. Op één perceel voorzien we de nodige ruimte voor kinderen om te spelen, het andere perceel laten we open zodat dat gedeelte van het plein nog verschillende functies kan invullen. Zo kunnen de jongste inwoners zich volledig uitleven en kunnen ouders, grootouders, jongeren en buren elkaar ontmoeten op het pleintje.

Het speeltoestel komt er voor de kinderen, dus het is belangrijk dat wij weten wat hun wensen zijn. Woon je in de Tuinwijk? We vragen je vriendelijk om vijf minuutjes met je (klein)kind samen te zitten en deze bevraging in te vullen. Zo komen we uiteindelijk tot het beste resultaat.

Je kan de ingevulde bevraging tot en met 30 augustus deponeren in de brievenbus op het pleintje.

 

Projecten op komst

 

Aanleg sportinfrastructuur Laaksite

  • Kunstgrasveld en natuurgrasvelden
  • BMX-parcours en de pumptrack 
  • 3x3 basketveldjes
  • Groot skatepark.
  • Finse piste van 1.400 meter.
  • Langs die Finse piste vinden we 6 kleine eilandjes met fitnesstoestellen en calisthenics-park de grote blikvanger.

Vernieuwing skatepark JC De Klinker

Verwacht in 2024

Aanleg speeltoestel Tuinwijk

Verwacht in 2024

Aanleg speelterrein Wolfdonk

Start in 2024

Vernieuwing en aanleg speelterreinen Langdorp

De huidige terreinen worden opgefrist en we zoeken een geschikte locatie voor een nieuw terrein. 

Vernieuwing en aanleg speelterreinen Ourodenberg

De huidige terreinen worden opgefrist en we zoeken een geschikte locatie voor een nieuw terrein. 

 

Rookvrij spelen in Aarschot

De stad Aarschot draagt ook een steentje bij tot een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren. Alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten zijn rookvrij. Daarnaast zijn ook de zones aan het stadhuis, sportcentrum Demervallei en de bib en het museum rookvrij.

De rookvrije plekken worden aangeduid met duidelijk signalisatiemateriaal. We vragen aan elke inwoner en bezoeker om op die locaties niet te roken in het bijzijn of het zicht van kinderen en jongeren.

Zo gaan we in Aarschot alvast samen op weg naar een rookvrije toekomst. En dat is goed voor iedereen!

Het project 'Generatie Rookvrij' wordt in Aarschot getrokken door Jeugdcentrum De Klinker en Dienst Samenleven in samenwerking met Welzijnsraad Aarschot en Logo Oost-Brabant.

 

GANGMAKERS EN KOPLOPERS

 

Gangmakers en koplopers experimenteert in 6 pilootsteden (waaronder Aarschot) met een methodiek die onderzoekt hoe de stad eruit zou zien als kinderen mochten beslissen. Ook geven ze extra aandacht aan trage wegen en de linken daartussen.

Een straal van 1km² van Aarschot werd onder de loep genomen: welke verbindingen en doorsteken ontbreken nog? Hoe maken we onze stad nog kindvriendelijker? De kinderen gingen onder meer op tocht op de Leiberg, de site rond Orleanstoren, op de Demervallei en aan Bekaf.

Het leuke aan dit project is de diverse groep die het kamp begeleidt: een expert op vlak van trage wegen, kunstenaars, grafici,… Samen daagden ze kinderen uit om creatief na te denken over publieke ruimte.  Het eindresultaat van het kamp zijn enkele kaarten en een logboek met daarin aanbevelingen over de publieke ruimte die de kinderen hebben onderzocht.


Benieuwd? Check zeker het logboek in de link hieronder! De resultaten trachten we mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen in de stad.