Nieuws over jspeel- en jeugdruimte

Aanleg speel- en ontmoetingsterrein H. Jannesstraat Ourodenberg

 

Inspraak

Op het pleintje aan de H. Jannesstraat in Ourodenberg wordt dit jaar een speel- en ontmoetingsplek geïnstalleerd. JC De Klinker organiseert dit voorjaar een inspraaktraject opdat kinderen en buurtbewoners hun idee kunnen geven over de invulling ervan.

  1.  Kinderen kunnen hun eigen ontwerp maken en posten in de brievenbus van Artuur (op het pleintje of in de school VBO Ourodenberg). . Het slabloon kan hier terugvinden en tot en met 20 maart invullen. 
  2. Buurtbewoners kunnen een online bevraging invullen met betrekking tot de invulling en functie van het pleintje. De bevraging kan je hier invullen tot en met 20 maart. 
  3. Terugkoppeling op 6 april. Op woensdag 6 april tussen 14 en 17 uur organiseert JC De Klinker een terugkoppelingsmoment in de vorm van een speelnamiddag op het pleintje. Kinderen, ouders en buurtbewoners kunnen het voorstel tot ontwerp raadplegen.  Ondertussen kunnen de kinderen volop spelen met het speelmateriaal van JC De Klinker Je zal de plannen nadien ook kunnen raadplegen op deze website. 

Ontwerp

 

Het speel- en ontmoetingsterreintje zal er als volgt uitzien:

  • Meer groen: haag en lage beplanting
  • Omheining door middel van groenaanleg
  • Extra bank in de vorm van een boombank
  • Speelterrein met glijbaan, hut/toren en klim- en klauterfucnties.

 

Timing

Vorig jaar werd de speelcontainer op het pleintje geplaatst als tijdelijke speeltuin. Deze zomer verhuist de speelcontainer en zal ze terug dienen als zomerspeeltuin naar Domein Schoonhoven. Zo is er ruimte op het pleintje om stilaan de speel- en ontmoetingsplek te installeren.

 

 

Rookvrij spelen in Aarschot

[IFrame]

De stad Aarschot draagt ook een steentje bij tot een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren. Alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten zijn rookvrij. Daarnaast zijn ook de zones aan het stadhuis, sportcentrum Demervallei en de bib en het museum rookvrij.

De rookvrije plekken worden aangeduid met duidelijk signalisatiemateriaal. We vragen aan elke inwoner en bezoeker om op die locaties niet te roken in het bijzijn of het zicht van kinderen en jongeren.

Zo gaan we in Aarschot alvast samen op weg naar een rookvrije toekomst. En dat is goed voor iedereen!

Het project 'Generatie Rookvrij' wordt in Aarschot getrokken door Jeugdcentrum De Klinker en Dienst Samenleven in samenwerking met Welzijnsraad Aarschot en Logo Oost-Brabant.

 

GANGMAKERS EN KOPLOPERS

 

Gangmakers en koplopers experimenteert in 6 pilootsteden (waaronder Aarschot) met een methodiek die onderzoekt hoe de stad eruit zou zien als kinderen mochten beslissen. Ook geven ze extra aandacht aan trage wegen en de linken daartussen.

Een straal van 1km² van Aarschot werd onder de loep genomen: welke verbindingen en doorsteken ontbreken nog? Hoe maken we onze stad nog kindvriendelijker? De kinderen gingen onder meer op tocht op de Leiberg, de site rond Orleanstoren, op de Demervallei en aan Bekaf.

Het leuke aan dit project is de diverse groep die het kamp begeleidt: een expert op vlak van trage wegen, kunstenaars, grafici,… Samen daagden ze kinderen uit om creatief na te denken over publieke ruimte.  Het eindresultaat van het kamp zijn enkele kaarten en een logboek met daarin aanbevelingen over de publieke ruimte die de kinderen hebben onderzocht.


Benieuwd? Check zeker het logboek in de link hieronder! De resultaten trachten we mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen in de stad.