Scholensamenwerking

DE KLINKER, IN EN UIT DE SCHOLEN

Inleiding

Als jeugddienst van een scholenstad als Aarschot willen we een vaste waarde zijn achter, op, en rond de schoolbanken.

Logischerwijs zou elke schoolgaande jongere de inhoudelijke en fysieke stap naar ons, en het jeugdcentrum moeten kennen. Met vragen rond welzijn, seksualiteit & relaties, ondernemen,  vrijetijdsbesteding, vakantiewerk, muziek & jongerencultuur, politiek, alcohol & drugs, veiligheidsgevoel, kortom alles wat aansluit bij hun leefwereld, kunnen jongeren terecht in het jeugdcentrum. Jeugdcentrum De Klinker engageert zich ertoe om deze thema’s bespreekbaar te maken en op een zo laagdrempelig mogelijke manier aan de man te brengen.  

Scholensamenwerking

Buiten ons bestaand aanbod werkt het jeugdcentrum op maat. Is er een thema of onderwerp waar wij als jeugdcentrum ondersteuning bij kunnen bieden? Vraag maar raak! Samen bekijken we wat kan. Van rondleiding op het Stadhuis tot openheidsgesprekken over seksualiteit of ondersteuning en aanwezigheid op events. Met onze brede waaier aan partnerorganisaties en experts in het werkveld zijn de mogelijkheden eindeloos.

Wie zijn we? 

Jeugdcentrum De Klinker, gelegen aan de stadsfeestzaal op de Demervallei, is de jeugddienst van de stad Aarschot. Op de locatie van het jeugdcentrum kan jong en oud terecht voor een groot en divers aanbod. Je vindt er onze concertclub, repetitieruimtes, jeugdhuis, uitleendienst, skatepark, vakantiewerking, multi-sportterrein, muzieklessen, Arktos en zoveel meer. Graag stellen we jullie voor aan de voornaamste contactpersonen uit onze jeugddienst die van waarde zouden kunnen zijn voor secundaire directies, leerkrachten en leerlingen. Je kan deze personen bereiken via 016/56.62.34
 

Inne Eeckhout – Diensthoofd

Neel Geyskens - Arktos

Stef Legiers - Jeugdwerker

 

1. Spel Mijn Stem Telt

Gemeentepolitiek lijkt een ver-van-hun-bed-show maar is jongerenrealiteit. Via ons zelf ontwikkeld spel "Mijn Stem Telt" wordt de mening bevraagd van jongeren over verschillende thema’s en krijgen ze inzicht in de werking en het doel van een gemeenteraad. Dat niet alleen, ze vormen zelf een gemeenteraad en voeren zelf discussies over verschillende belangrijke thema’s.

Het spel is geschikt voor alle leerlingen van het secundaire onderwijs en wordt aangepast aan leeftijd en niveau. Dit neemt minimum 2 lesuren, idealiter 3 lesuren in beslag. Met 3 lesuren kunnen we extra aandacht schenken aan een inleiding en nabespreking, wat vaak boeiende discussies tot gevolg heeft.

2. Achter de schermen

In De Klinker komen dagelijks heel wat jongeren over de vloer: in het open jeugdhuis, tijdens een fuif of om te hangen op het skatepark of sportterrein. Top! Graag zelfs! We hopen alleen dat ze ons en onze werking echt kennen en weten met welke vragen ze bij ons in het jeugdcentrum terecht kunnen. Daarom nemen we ze mee in een blik achter de schermen. Kennismaking met de collega’s, een rondleiding in elk klein kamertje van het jeugdcentrum en uitleg van alle werkingen door middel van ludieke en interactieve methodieken.

De rondleiding alleen duurt ongeveer 30 minuten.

3. Preventie-aanbod

Als jeugdcentrum hebben we een sterk netwerk en in-house-expertise op het vlak van preventieverlening. Door onze nauwe band met collega’s van Arktos[1] en JAC [2] weten we waar de verschillende preventie - en ondersteuningsmogelijkheden in onze stad zich bevinden. Iets wat niet altijd even evident is om te situeren. Niet voor jongeren maar ook niet voor begeleiders van deze jongeren. Zit je met vragen over een bepaalde leerling? Of heb je iets zorgwekkends opgemerkt en je weet als school/directie niet hoe je moet handelen? Contacteer dan inne@jcdeklinker.be of stef@jcdeklinker.be voor inlichtingen of een babbel hieromtrent. Zij kunnen je ook steeds doorverwijzen naar een relevante instantie in onze stad. 

4. JeugdTendenZ-overleg

Vanuit bevragingen in kader van kind – en jeugdvriendelijke stad, een kwaliteitslabel dat onze stad in 2018 mocht ontvangen, stelden we vast dat jongeren de weg naar geschikte hulpverlening niet vlot vinden. Vanuit deze vaststelling en in samenspraak met het platform kind - en jeugdvriendelijke stad lijkt het ons belangrijk om tendensen vast te pakken en te bekijken hoe we samen, over de organisaties, instituten en verenigingen heen, duidelijke signalen kunnen geven naar het beleid toe om de jongeren te ondersteunen. We willen niet enkel signaleren maar ook op korte termijn acties opzetten om jongeren te versterken of negatieve tendensen om te keren. Het zoveelste overleg... klopt! MAAR deze keer wel met mensen die zelf met jongeren bezig zijn en met focus op een actiegerichte aanpak!

Dit overleg is een manier om alle mensen samen rond tafel te krijgen die in hun dagdagelijkse werking te maken krijgen met jongeren. Op deze georganiseerde momenten komen jeugdwerkers, zorgverleners, leerkrachten én jongeren samen in De Klinker Club. We luisteren naar jongeren en gaan met hen in dialoog. Op deze manier kunnen we het preventie-aanbod gerichter afstellen op de jongeren en hun leefwereld, maar ook luisteren naar hun specifieke problemen of drempels. Dit overleg is ook het ideale netwerkmoment voor elke jeugdwerker of zorgverlener in onze stad. Je kan problemen of situaties voorleggen aan collega’s van verschillende instanties zonder te moeten wachten op een mail, telefoontje of afspraak.

Ben je leerlingbegeleider of leerkracht? Geïnteresseerd om deel uit te maken van JeugdTendenZ?
Mail je naam en info naar ngeyskens@artkos.be of jens@jcdeklinker.be

5. TRIO-Street

TRIO-Street is een voetbalcompetitie die zich afspeelt in de Aarschotse schoolcontext. Samen met Streetsoccer Belgium (SSB), Arktos en de Aarschotse sportdienst proberen we scholen te betrekken in deze voetbalcompetitie. Concreet is dit een voetbalcompetitie die afzonderlijk begeleid wordt door elke school. Uiteraard met logistieke ondersteuning van JC De Klinker, de sportdienst en SSB. De competitie speelt zich af in een pannaveld/kooi waar 3 tegen 3 zal gespeeld worden. Het is de bedoeling om uit elke school één team af te vaardigen. Uit deze teams komt later in “de street-soccer stadsfinale” de winnaar.

Dit idee is ontstaan vanuit jongeren en wordt samen met jongeren uitgewerkt. Op deze manier zullen jongeren met verschillende achtergronden met elkaar in contact komen en zullen deze op positieve manier in de aandacht komen. Er zal ingezet worden op “een positief signaal geven vanuit Aarschotse jongeren” doormiddel van sociale media en de lokale mediakanalen.

We trachten jongeren die weinig om handen hebben een rol te laten opnemen in dit traject. Door bij jongeren verantwoordelijkheid en maatschappelijk engagement te stimuleren gaan ze deze competenties kunnen gebruiken in de zoektocht naar een job. We zetten hier vooral in op rondhangende jongeren in de stad en op jongeren die binnen hun school een negatieve voorbeeldrol opnemen. Samen met deze jongeren, Arktos en SSB zullen wij de logistieke planning rond het grote finale-moment dragen. 

6. Bounce – Veerkrachttrainingen i.s.m. Arktos

Is het je ook al opgevallen dat sommige jongeren beter lijken om te kunnen dan andere met uitdagingen en tegenslag? Waarom? VEERKRACHT! Hoe meer veerkracht een jongere bezit, hoe meer vaardigheden hij of zij heeft om terug te ‘veren’ en er sterker door te worden.

Met de trainingsreeks BOUNCE werken we aan veerkracht van jongeren, zodat ze problemen in een breder per­spectief kunnen plaatsen, optimistischer zijn, en kunnen relativeren en omgaan met problemen en stress. In een (inter)actieve groepstrain­ing oefenen we en versterken we verschillende aspecten van veerkracht. Via een mix van actie en gesprek versterken, oefenen we vaardigheden en houdingen, gekoppeld aan de persoonlijke ervaringen van jongeren.

We vinden het belangrijk om groepstrainingen aan te bieden, want geloven in collectieve verantwoordelijkheid en willen zeker niet 'victim-blamen'. We merken dat een veerkrachttraining voor een groep jongeren (een klas, een groep uit de jeugdbeweging, een groep samengesteld uit verschillende jongeren...) een duurzaam effect heeft.

Met een groep van 10 à 12 jongeren (van 15 tot 20 jaar) werken we aan thema’s zoals weerbaarheid, emoties, talenten, kritisch omgaan met informatie en je sociaal netwerken.
Denk jij aan een leerling of groep die dit kan gebruiken of zelf interesse heeft? Contacteer ngeyskens@arktos.be

7. De Klinker Club

Op zoek naar een zaal voor een galabal, rommelmarkt, brainstorm, sportnamiddag, workshop, klasconcert? Wij hebben wat je zoekt met de Klinker Club. Scholen betalen 50 EUR per blok van 3 uur tijdens de schooluren en 300 EUR buiten de schooluren.

Het gebruiksreglement en de technische info qua licht en geluid vind je op https://www.jcdeklinker.be/nl/muziek/zelf-iets-organiseren/.

Meer informatie of huur van De Klinker Club? Mail naar info@jcdeklinker.be  . 

Zelf een fuif organiseren met de klas maar je weet niet hoe? Stel je vraag aan stef@jcdeklinker.be of bel naar 016/56.62.24

9. Logistieke ondersteuning – Uitleendienst Stad Aarschot

Binnen onze jeugdcentrummuren schuilt niet alleen jeugdwerktalent, maar ook de uitleendienst van Stad Aarschot.

Handig voor een wafelenbak, klasfuif, galabal, spaghettidag, sportnamiddag etc! Zie de lijst met uit te lenen materialen onderaan.

Huurvoorwaarden en meer informatie vind je op https://www.jcdeklinker.be/nl/uitleendienst/. Reserveren? Mailen naar info@jcdeklinker.be of bellen naar 016/566224.

□ geluid 1 compact   € 10

□ geluid 2 compact   € 10

□ geluid 3                  € 10

□ boomblaster          € 5

□ megafoon € 5

□ licht 1                     € 10

□ licht 2                        € 10

□ halogeenspots       € 5

□ volgspot                 € 5

□ LCD-projector        € 10

□ LCD-projector           € 5

□ scherm (2.44 x 1.42)         € 5

□ scherm (1.50 x 1.20)         € 5

□ plooitent (3 x 3) € 10/tent

□ grote plooitent (6x3) € 10/tent

□ hockey € 5

□ ball bouncer € 5

□ baseball € 5

□ zenders                  € 5

□ circuskoffer € 5

□ speelkoffer € 5

□ waterkoffer € 5

□ fantasiekoffer € 5

□ fuifkoffer

/

□ geluidsmeter

/

□ brandbluskoffer

/

□ bain-marie             € 5

□ braadslee  € 5

□ BBQ gas € 5

□ BBQ kolen € 5

□ soepketel                  € 5

□ percolator                 € 5

□ stroomgroep                      € 5

□ veiligheidsjasjes

 

□ tafelset  € 2/set

□ springkasteel € 20

□ badgemachine klein (25mm) € 5

□ badgemachine groot (45mm) € 5

□ vlaggen € 1

□ klapstoelen € 5/50 stuks

□ mobiel podium € 100

□ nadar €10/100 stuks

□ podium (bijlage) € 20

□ levering nadar/podium € 50

□ Volksspelenkoffer € 5

□ praattafels € 1/tafel

 

[1] Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt. Toch zien we een kracht in elk van hen. Door hen met zichzelf en hun omgeving te verbinden willen we hen versterken in hun talenten en vaardigheden, in alle mogelijke levensdomeinen. Ook in het beleid laten we ons kritisch optimisme horen waar nodig of gewenst. Want het kan wél.  Meer info op https://arktos.be/

 

[2] Het JAC helpt jongeren met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? Informatie nodig om zelfstandig te wonen? Of over je rechten en plichten? … Je kan bij het JAC terecht met elke vraag. Meer info op http://www.jac.be/over-het-jac